Larisa Rusina

Larisa Rusina

Expositie Larysa Rusina Epiphyten project

16 December 2022 t/m 10 Maart 2023

Opening 16 December om 19:00

OMMEN - Van 16 december 2022 tot en met 10 maart 2023 exposeert Larysa Rusina in de Carrousel te Ommen.

Tijdens de expositie zijn er verhalen te zien over de impact op vrouwen tijdens de oorlog in Oekraïne. Daarbij zal het zich concentreren op de innerlijke evolutie in een individuele bloemvoorstelling. In de interactieve zone van de expositie is het ook mogelijk om een kunstafdruk te kopen om deze vrouwen te steunen.

De expositie bestaat uit 4 delen:

1) foto's van bloemen en planten met hun essentiële betekenis die hun aard laten zien (2020-2022)

2) foto's (2020), die diepe onderliggende motieven voor verplaatsing en migratie beschrijven door middel van EPIPHYTEN verhalen.

3) foto's en verhalen van echte meisjes/vrouwen, ontheemd vanwege oorlog in Oekraïne (2022)

4) interactieve zone met bloemvoorspellingen.

Over het project:

Op 24 februari 2022 lanceerde Rusland een grootschalige oorlog tegen Oekraïne. Voor miljoenen Oekraïense meisjes was deze dag het begin van een moeilijke fase in hun leven - het begin van een nieuwe weg.

Dit zijn onze persoonlijke verhalen over een ruwe ervaring, interne transformatie en evolutie, zoektocht naar nieuwe modellen om te overleven, aanpassing in nieuwe en onbekende omstandigheden, steun vinden in een vreemd land en de onuitroeibare wil om onder alle omstandigheden te leven en te bloeien

Door hun eigen leven en dat van hun kinderen te redden, zoals de bloemen van de Epiphyten plant, begonnen zij aan een moeilijke reis van duisternis naar licht.

Het Epiphyten -project werd in 2020 opgericht en was in zekere zin profetisch en vooruitstrevend. Epiphyten - planten die andere planten bewonen, vooral op takken en boomstammen, de meest voorkomende Epiphyte planten zijn orchideen. Oekraïense vrouwen, Prachtige bloemen, ze lijken op eerste oogopslag zo breekbaar, maar in feite zeer sterk en duurzaam. Uit de oorlog hun kinderen redden en op weg brengen naar een veilig leven. Ze willen en kunnen zich aanpassen net als de Epifyten.

Over de artiest:

Larysa Polishchuk-Rusina is in 1985 geboren in Oekraïne. Woont en werkt in Kiev. Zij is in 2006 afgestudeerd aan de filosofiefaculteit van de Nationale Universiteit van Kiev, specialiteit "esthetiek" MA-graad. Afstudeerwerk "Color in Cinematography" werd de basis voor kleur- en lichtexperimenten in het toekomstige professionele werk als fotograaf en videograaf. Tussen 2004 en 2009 leidt ze commerciële fotoprojecten, werkt met Oekraïense en buitenlandse edities, verzamelaars en particuliere klanten, neemt als kunstmanager deel aan hedendaagse kunstprojecten. Sinds 2009 leidt ze onafhankelijke visuele onderzoeken. Geslaagd voor een aantal masterclasses bij Boris Mikhailov en Viktor Marushchenko

Meer info op: http://www.larysarusina.info